De Linge bij Zoelen

Genealogie in Rivierenland

Een site van de afdeling Betuwe van de NGV
logo ngv
Menu
Klik hier voor het menu
Genealogie in Rivierenland

Het Gasthuis

Auteur: Jan Middelkoop - 12 november 2020

Burgers waren bijvoorbeeld welkom in het gasthuis

Ook in Tiel bestond al heel lang (sinds 1367) een ‘gasthuis’, zoals het Oud Burger Mannen- en Vrouwenhuis in de volksmond werd genoemd.

De geschiedenis van het Oud Burger Mannen- en Vrouwenhuis in Tiel – ook wel bekend als gasthuis – begint in het midden van de veertiende eeuw. De oudste vermelding dateert uit 1367.

De verzorgende taak van de instelling werd opgeheven toen in 1965 de Algemene Bijstandswet werd ingevoerd. Het ‘huis’ heeft dus maar liefst zeven eeuwen bestaan.
Tot 1804 was het gevestigd in de Gasthuisstraat en daarna in de Ambtmanstraat. De bewoners gingen vervolgens naar Gasthuislinge, het huidige verzorgingshuis Lingewaarde.

Tegenwoordig is alleen de Stichting Oud Burger Mannen- en Vrouwenhuis nog over. Meer over de stichting, zie hier.

Bronnen:Afbeelding Gashuis aan de Ambtmanstraat, 17e eeuw; Collectie Gelders Archief (Jacobus Stellingwerf)
Blik in de Vleesstraat, met op de achtergrond de gasthuistoren. Ingekleurde 18e-eeuwse pentekening door Abraham de Haen. (Collectie Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie)
Afbeelding Oud Burger Mannen- en Vrouwenhuis in de Ambtmanstraat (huidig) ; Uit 'Lena de Swager, alias Magdalena le Gendre, huisvrouw van Hendrik Houdtzagers (Willem Houtzager)

Reageren op dit artikel?


Reacties

Nog geen reacties
Meest recente berichten:
20 December 2021

2. LGP-TITEL "riv_lgp_titel Vmet LINK


18 November 2021

Genealogie en geschiedenis, twee aan elkaar gekoppelde begrippen.. Joodse genealogie is geschiedenis van mensen. Mensen die werden geboren, liefhadden en stierven. Niet altijd . . .

Lees meer . . .


18 November 2021 Genealogie en geschiedenis, twee aan elkaar gekoppelde begrippen.. Joodse genealogie is geschiedenis van mensen. Mensen die werden geboren, liefhadden en stierven. Niet altijd . . .
27 October 2021

Een uitleg over wanneer iemand voor de bezetter Joods was of niet volgt. De interpretatie van de Nazi’s week duidelijk af van de Joodse wetgeving.


22 September 2021

Een nieuw project: Betuwse huizen, boerderijen en ander onroerend goed van vóór 1800 en hun bewoners. Boeiend?


25 May 2021

Workshop Kadastraal onderzoek met behulp van Kadaster Archiefviewer 2.0

Leerzame workshop over het gebruik van het programma Kadaster Archiefviewer 2.0.