De Linge bij Zoelen

Genealogie in Rivierenland

Een site van de afdeling Betuwe van de NGV
logo ngv
Menu
Klik hier voor het menu
Genealogie in Rivierenland

Regionaal Archief Tiel: 1000ste stuk vertaald.

Auteur:Jan Middelkoop - 12 november 2020

Annemarie Heevel is een van de zeer gewaardeerde vrijwilligers bij het RAR en heeft inmiddels het  duizendste stuk aan haar account toegevoegd.

Dit was het oudste resolutieboek van de stad Asperen. Binnenkort is dat stuk dus ook leesbaar voor mensen die geen oudschrift kunnen ontcijferen op de site van het Regionaal Archief Rivierenland en op de landelijke charterbank.

Voor het lezen van teksten van vóór ca. 1750 is kennis van oud schrift een noodzaak. De letters zijn moeilijk herkenbaar en er werden veel afkortingen gebruikt. Het is daarnaast vaak lastig om te begrijpen wat de betekenis van een tekst is.

Het Regionaal Archief Rivierenland heeft cursussen waarin het lezen van oude tekst wordt behandeld. Daarbij gaat het niet alleen om het schrift, maar komen ook afkortingen, documentsoorten en betekenis van teksten aan de orde.

Bent u bezig met een onderzoek naar uw familie of woonomgeving en stuit u op oudere stukken die lastig te lezen zijn? Bent u geïnteresseerd in geschiedenis en heeft u hierbij kennis van oud schrift nodig? Of wilt u gewoon een interessante nieuwe hobby beginnen? Kijk dan eens hier.

Bronnen:
Regionaal Archief Rivierenland te Tiel

Reageren op dit artikel?


Reacties

Reactie van: Zeker interessante cursussen voor oud schrift. ik ga me daar toch eens in verdiepen.
Harry Houtzager
2020-11-20 12:13:49
 
Meest recente berichten:
20 December 2021

2. LGP-TITEL "riv_lgp_titel Vmet LINK


18 November 2021

Genealogie en geschiedenis, twee aan elkaar gekoppelde begrippen.. Joodse genealogie is geschiedenis van mensen. Mensen die werden geboren, liefhadden en stierven. Niet altijd . . .

Lees meer . . .


18 November 2021 Genealogie en geschiedenis, twee aan elkaar gekoppelde begrippen.. Joodse genealogie is geschiedenis van mensen. Mensen die werden geboren, liefhadden en stierven. Niet altijd . . .
27 October 2021

Een uitleg over wanneer iemand voor de bezetter Joods was of niet volgt. De interpretatie van de Nazi’s week duidelijk af van de Joodse wetgeving.


22 September 2021

Een nieuw project: Betuwse huizen, boerderijen en ander onroerend goed van vóór 1800 en hun bewoners. Boeiend?


25 May 2021

Workshop Kadastraal onderzoek met behulp van Kadaster Archiefviewer 2.0

Leerzame workshop over het gebruik van het programma Kadaster Archiefviewer 2.0.