Genealogie in Rivierenland

site van de afdeling Betuwe van het N.G.V.

 

 

 

Regionaal Archief Tiel: 1000ste stuk vertaald.


 


 

Annemarie Heevel is een van de zeer gewaardeerde vrijwilligers bij het RAR en heeft inmiddels het  duizendste stuk aan haar account toegevoegd.

Dit was het oudste resolutieboek van de stad Asperen. Binnenkort is dat stuk dus ook leesbaar voor mensen die geen oudschrift kunnen ontcijferen op de site van het Regionaal Archief Rivierenland en op de landelijke charterbank.

Voor het lezen van teksten van vóór ca. 1750 is kennis van oud schrift een noodzaak. De letters zijn moeilijk herkenbaar en er werden veel afkortingen gebruikt. Het is daarnaast vaak lastig om te begrijpen wat de betekenis van een tekst is.

Het Regionaal Archief Rivierenland heeft cursussen waarin het lezen van oude tekst wordt behandeld. Daarbij gaat het niet alleen om het schrift, maar komen ook afkortingen, documentsoorten en betekenis van teksten aan de orde.

Bent u bezig met een onderzoek naar uw familie of woonomgeving en stuit u op oudere stukken die lastig te lezen zijn? Bent u geïnteresseerd in geschiedenis en heeft u hierbij kennis van oud schrift nodig? Of wilt u gewoon een interessante nieuwe hobby beginnen? Kijk dan eens hier.

Bronnen:
Regionaal Archief Rivierenland te Tiel

Auteur:Jan Middelkoop - 12 november 2020