Genealogie in Rivierenland

site van de afdeling Betuwe van het N.G.V.

 

 

 

Het Gasthuis


 


 

Burgers waren bijvoorbeeld welkom in het gasthuis

Ook in Tiel bestond al heel lang (sinds 1367) een ‘gasthuis’, zoals het Oud Burger Mannen- en Vrouwenhuis in de volksmond werd genoemd.

De geschiedenis van het Oud Burger Mannen- en Vrouwenhuis in Tiel – ook wel bekend als gasthuis – begint in het midden van de veertiende eeuw. De oudste vermelding dateert uit 1367.

De verzorgende taak van de instelling werd opgeheven toen in 1965 de Algemene Bijstandswet werd ingevoerd. Het ‘huis’ heeft dus maar liefst zeven eeuwen bestaan.
Tot 1804 was het gevestigd in de Gasthuisstraat en daarna in de Ambtmanstraat. De bewoners gingen vervolgens naar Gasthuislinge, het huidige verzorgingshuis Lingewaarde.

Tegenwoordig is alleen de Stichting Oud Burger Mannen- en Vrouwenhuis nog over. Meer over de stichting, zie hier.

Bronnen:Afbeelding Gashuis aan de Ambtmanstraat, 17e eeuw; Collectie Gelders Archief (Jacobus Stellingwerf)
Blik in de Vleesstraat, met op de achtergrond de gasthuistoren. Ingekleurde 18e-eeuwse pentekening door Abraham de Haen. (Collectie Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie)
Afbeelding Oud Burger Mannen- en Vrouwenhuis in de Ambtmanstraat (huidig) ; Uit 'Lena de Swager, alias Magdalena le Gendre, huisvrouw van Hendrik Houdtzagers (Willem Houtzager)

Auteur: Jan Middelkoop - 12 november 2020