Genealogie in Rivierenland

site van de afdeling Betuwe van het N.G.V.

 

 

 

Nobel Streven


 


 

Schrijver: Frits van Oostrom

Het onwaarschijnlijke, maar waar gebeurde verhaal van ridder Jan van Brederode

Rond 1372 kwam op het luisterrijke kasteel Santpoort Jan van Brederode ter wereld in de meest gezegende omstandigheden. Een kleine veertig jaar later sneuvelde hij roemloos, als ridderlijke huurling, in de fameuze Slag bij Azincourt.
Nobel streven reconstrueert, als een historische detective, de loop van dit bizarre leven tot in verbluffende details.

 

Hoe Jan tot tweemaal toe met een gigantisch Hollands leger de Zuiderzee overstak voor oorlog tegen Friesland. Hoe hij naar Ierland reisde om in een onderaardse grot het helse vagevuur van Sint Patricius te voelen. Zijn jaren in het klooster, waarin hij een sprankelende Middelnederlandse tekst schreef. Zijn pogingen om de gigantische erfenis van zijn echtgenote te verwerven, en hoe hij daarvoor zelfs deze Johanna uit haar eigen klooster ontvoerde...

En hoe zijn naam door heel Europa roemrucht zou worden: tot in Parijs, waar men college gaf over zijn geval, en tot aan de Engelse koning Henry V.


                                     Slag bij Arnicourt 1415 (Noord Frankrijk)

Frits van Oostrom heeft de geschiedenis van Jan van Brederode, en heel de rijke wereld daaromheen, virtuoos gereconstrueerd en vervat in een meeslepend verhaal.

Nobel streven werd bekroond met de Libris Geschiedenisprijs 2018.

Frits van Oostrom (1953) is sinds 2002 universiteitshoogleraar te Utrecht. Daarvoor was hij hoogleraar oudere Nederlandse letterkunde te Leiden en gasthoogleraar aan Harvard University. Hij won zowel de AKO Literatuurprijs als de Spinozaprijs. Daarnaast was hij onder meer voorzitter van de commissie die de Canon van Nederland ontwierp en president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Bronnen:
http://www.nobelstreven.nl/

Wikipedia
https://historiek.net/slag-bij-azincourt-1415/54168/
Uitgever: Prometheus, 
ARTIKELNUMMER: 9789044641035

Auteur van dit artikel: Jan van Middelkoop - 12-november 2020